VÖRÖS ÉS FEHÉR KERESKEDŐHÁZ KFT
Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 26, 1 emelet 3
Ügyfélszolgálat:
Cím: 1126 Budapest, Budapest Kiss J. altb u. 26
Email: webshop@vorosfeher.hu
Web: https://vorosfeher.hu/
https://tokajicum.hu/
https://szentgaal.hu/
SZENT GAÁL BORHÁZ
Borászatunk Chateau típusú pincészet, birtokközpontunk egy kiskastélyban található Szekszárdtól északra, a Zomba melletti Szent Gaál szőlőhegyen. A kastély barokk hangulatú, melyet egy 3,5 hektáros park ölel körül, melléképületei adnak otthont borászatunknak. 23 hektár területen gazdálkodunk. Szőlőink három dűlőben fekszenek, kiváló fekvésű területeken. Tulajdonosunk 2011 óta irányítja borházunkat. Hitvallásunk gyümölcsös, jól iható, Szekszárd értékeihez illeszkedő borokat tölteni a palackba. Az elkészült borokat kiskereskedelmi hálózatokban értékesítjük elsősorban, közel 100 000 palackot évente.
BORAINK
Ültetvényeinken főleg Kadarka, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot terem. Kisebb mennyiségben van Olaszrizling és Portugieser is, Kékfrankost újonnan telepítettünk. Fő profilunk a Szekszárdi Bikavér ami a termelés felét teszi ki, meghatározó még a Cabernet aránya mintegy 30 %. Ezenkívül 10%-t rosé ad, 10 % -t könnyű vörösborok tesznek ki. 2017-ben kísérleti jelleggel pezsgőt és héjon kierjesztett fehérszőlőből „Narancs bor”-t készítettünk. Boraink alapvetően két kategóriába sorolhatóak. A „kastélyos” sorozatba harmonikus, Szekszárd hagyományait is tükröző, a mindennapokat bearanyozó borokat választottunk. A Bikavér és a Bodorka (gyümölcsös házasítás) a vásárlók által igen kedvelt díszcsomagolásban jut el a fogyasztóhoz. A prémium kategóriát az Obsessio (Merlot válogatás) és a Passionata névre keresztelt Cabernet Franc válogatás képviseli. Emellett persze évről évre felbukkannak olyan választékot színesítő borok, mint a Portugieser, Francia Hármas, Cabernet Duo cuvéek. Kadarkánk, Kékfrankosunk, Bikavérünk egy része szekszárdi palackban jut el az igényes fogyasztókhoz. Büszkék vagyunk arra, hogy boraink az utóbbi években számos megmérettetésen kiemelkedően szerepeltek.
A BIRTOK
A Szekszárdi Borvidék a Szekszárdi dombság keleti fekvésű lejtőin, illetve a kelet-nyugati völgyek lankáin terül el. A különböző fekvésekben kialakult mikroklimatikus viszonyoknak fokozott jelentősége van.
VÁRDOMB
A Várdomb dűlő egyedisége, érdekessége abban rejlik, hogy egybefüggő Kadarka ültetvényről van szó. A helyi történetek szerint a telepítés az 1960-70-es években volt. Sajnos pontos feljegyzés nem áll rendelkezésre a telepítés pontos körülményeiről és időpontjáról. A következő telepítés 1985, 86-ban történt a Pécsi Kutatóintézet által szelektált P9-es klónnal, melynek jellegzetessége gyümölcsössége. Művelési módja alacsony kordon. Különleges odafigyelést és bánásmódot igényel, hogy az ültetvényt megismerjük, a fajtában lévő lehetőséget és a benne rejlő értékeket feltérképezzük. Legjobb tudásunk és szakmai alázatunk szerint kezeljük, hogy erről az értékes dűlőről a legszebb borokat tudjuk mutatni.
STRÁZSAHEGY
A strázsahegyi dűlő 12 hektáron terem. Fajtaszerkezet: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos. A dűlő Szekszárd legnemesebb és legjobb adottságokkal rendelkező vörösboros dűlője, mely megállapítást az eddigi évek tapasztalatai és a pincében lévő borok alátámasztanak. Innen szüreteljük testes boraink alapanyagát zömmel. Művelési mód: középmagas kordon.
BARANYAVÖLGY
Az ültetvényt 1996-1997-ben telepítették, fajta-szerkezete vegyes: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigelt. Térszerkezete: 2,40 méter * 1,00 / 1,20 méter. Művelési mód: alacsony kordon. A völgy iránya kelet-nyugati és a dűlőt erdősáv veszi körül, így a vadak kedvelt csemegéző helye is. Főként könnyedebb borokat várunk az ültetvényről.
TOKAJICUM BORHÁZ
Borházunk Tarcalon helyezkedik el, 20 hektáron gazdálkodunk Tarcal és Mád határában elterülő ültetvényeinken. Pincészetünket 2002-ben alapította korábbi tulajdonosa, ekkor épült fel a mediterrán stílusú borház és a modern technológiával felszerelt pince. Jelenlegi tulajdonosunk 2007 óta vezeti borházunkat. Évente 130 000 palack, Tokaj értékeit tükröző bort értékesítünk, melyek elsősorban a belföldi kiskereskedelmi hálózatokon keresztül jutnak el az igényes borfogyasztókhoz.
Nem volt könnyű feladat belépni a piacra évekkel ezelőtt a Tokajicum borokkal, így olyan borokkal jelentünk meg, melyek másoknak nem voltak. Innen indult zászlóshajónknak, a Kedvesnek a története, ami jellegzetes, elegáns papírcsomagolást kapott, és azonnal rendkívül népszerű lett a fogyasztók körében. Ezek után pedig több, sikeres terméket mutattunk be a tokaji borok kedvelőinek. Kezdetben a 3 puttonyos aszút, később a szamorodnit tettük díszdobozba, és mellé csomagoltunk egy kerámia borhűtőt. A 6 puttonyos aszúhoz pedig Sárospatakon készíttettünk libamáj sütőt, amely leginkább Karácsony és Húsvét környékén népszerű a bort ajándékozók körében.
A borászatunk főborásza és szőlészeti vezetője Butella László, aki 16 éves kora óta dolgozik a szőlőben. 3 szőlőben eltöltött év után pincevezetőként helyezkedett el, majd minőségellenőrként folytatta pályafutását, amit főborászként eltöltött évei követtek Tokaj-Hegyalja több borászatnál. Borászatunk és szőlészetünk munkáját 3 éve irányítja.
Filozófiánk a jelen lehetőségeit kihasználva a múlt értékeire támaszkodva a jövő felé tekintő borokat készíteni. Mindig kísérletezünk, törekszünk a megújulásra. Technológiánk csiszolása, ültetvényeink korszerű művelése, boraink letisztultsága, kiemelkedő minősége, egyedi megjelenése fontos célunk.
BORAINK
A tarcali és mádi dűlők eltérő klimatikus és talaj adottságait kihasználva, különböző stílusú dűlőszelektált és birtokválogatás ásványos furmintok adják száraz borválasztékunk gerincét, ami mellett nagy hangsúlyt fektetünk a késői szüretelésű desszertborainkra. A szortiment csúcsát továbbra is az aszúk képezik. Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta fajták adják boraink alapanyagát. Befektetett munkánk gyümölcse mások számára is megmutatkozott az elmúlt években, büszkék vagyunk a nemzetközi és hazai borversenyeken elért nagyszerű eredményekre.
A BIRTOK
A 20 hektáros szőlőbirtok páratlan helyen terül el. Panorámáját a tokaji Kopasz-hegy Tarcalt érintő, déli fekvésű nyúlványa teszi pazarrá. A ma is szőlőtáblákkal övezett birtok – levéltári források szerint – hajdanán az Andrássy grófok birtoka volt. Szőlőterületeik kivétel nélkül első osztályú, híres történelmi dűlőkben találhatóak. Tarcal határában a Perőcz, Czeke, Feketehegy, Királygát, Mandulás. Mád határában a Betsek, Hold-völgy, Danczka. Tállya határában a Bojta, Rátkán pedig a Holdvölgy dűlőkön.
Az ültetvények nagy része negyvenéves vagy még öregebb. Az öreg tőkékhez főborászunk kifejezetten ragaszkodik, mert önmagukat hozamkorlátozzák és főleg, mert ezek a nagy beltartalmú, ásványos borok forrásai. A szétszórt elhelyezkedés előnye, hogy a változatos talaj és fekvés lehetőséget ad a kísérletezésre, mert ugyanazon szőlőfajták egészen más arcukat mutatják más-más adottságú dűlőkből szüretelve.
Területeink nagy részén 2009-ben rekonstrukciót hajtottunk végre, mely által ültetvényeink megszépültek, visszanyerték régi ragyogásukat. 2010-2011-ben a Perőcz, Királygát és Holdvölgy dűlőkön új telepítéseket finanszíroztunk, az elmúlt években pedig a Mandulás és Betsek dűlők területén telepítettünk. A telepítéseket a jövőben is folytatjuk.
Kiemelten fontosnak tartjuk az ültetvények fenntarthatóságát, azért hogy minden évben egészséges alapanyagot szüretelhessünk. Tudatos gazdálkodásunk célja a portfóliónk számára ideális szőlő biztosítása.
Süti tájékoztató