VYLYAN VINUM BORÁSZATI KFT

VYLYAN VINUM BORÁSZATI KFT

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
Vylyan Vinum Borászati Kft.

7800 Kisharsány, Fekete-hegy 092. hrsz.

Telefon – Értékesítés: +3672 579 701
E-mail: vasarlas@vylyan.hu

Telefon – Vendéglátás: +3672 579 701
E-mail: vendeglatas@vylyan.hu

Web: https://www.vylyan.hu/

„A nap süt, az ég kék, a fű zöld. A szőlő terem. A bor erjed és érik. Az ember dolgozik és remél, aggódik és örül. Élvezi munkája gyümölcsét és örömmel mutatja meg azt másoknak. Az idők kezdete óta így megy ez, így van ez most is. Aki belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt e világ nem engedi soha. Így vagyunk ezzel mi is, itt a Vylyannál. A boraink erről a szenvedélyről mesélnek.”

VILLÁNY

Magyarország leghíresebb vörösbortermő vidéke. A terroir különleges adottságai mellett a több évszázados borászati tradíció és a híres villányi összefogás, az itt élő emberek hite és munkája adja a borok lelkét, s a borvidék vonzerejét.

VILLÁNY, TERMÉSZETESEN!

  • Itt Dél-Baranyában a legmagasabb a napsütéses órák száma az országban
  • Itt húzódik Magyarország legdélibb fekvésű hegysége, mely a hűvös északi szelek elől védelmet nyújt a szőlőnek
  • Itt található Magyarország legtisztább mészköve, amely a termőhely alapját adja

VILLÁNY AZ ÉLEN!

  • A legtöbb hazai védett növény- és állatfaj otthona – a magyar kikerics egyetlen lakhelye
  • A borturizmus első hazai bástyája: az elsőnek életre hívott, ma is működő borút nem más, mint a Villányi Borút
  • A borvidék termelői közül már négyen birtokolják “Év bortermelője” címet és egy az “Év pincészete” rangot
  • Elsőnek bevezetett borvidéki eredetvédelmi rendszer
  • A legtöbb természetes és bio művelésű szőlőterület az országban – innen ered a „Villány, természetesen!” Mottó is

CLASSICUS BOROK

Classicus boraink mindegyike gyümölcsös, könnyed, jól érthető, rövidebb érlelésű bor. A sorozat címkéin egy ősi villányi legenda szereplői, a Boszorkány és lánya Hërka, a Macska és a Kakas köszönnek vissza, akik az Ördögszántotta hegyről, Szársomlyóról és a szerelembe esett Ördögről mesélnek.

PRÉMIUM BOROK

E kishordóban érlelt, koncentrált, elegáns boraink adják választékunk gerincét és munkánk eszenciáját. Nagy örömünkre rendszeresen jól szerepelnek a hazai és nemzetközi versenyeken. A borokhoz kortárs magyar írók és költők, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Háy János, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna és Székely Csaba versei és novellái nyomán Veress Tamás rajzművész alkotott művészi címkéket.

VÁLOGATÁS BOROK

Nagy borok kis tételben: ezek válogatás boraink. Szeretnénk megmutatni dűlőink egyedi értékét, ezért készítjük el ezeket a borainkat legszebb dűlőink legjobb terméséből, s azoknak is a legszebb hordós tételeiből – kizárólag a legjobb évjáratokban!

DŰLŐK

A borvidéken általános pincemodellel szemben mi a kisharsányi Fekete-hegyen, szőlőterületeink szívében alakítottuk ki a birtok központot – ezzel is kifejezve a termőhelyhez, szőlőültetvényekhez való kötődésünket. Kezdetektől fogva a villányi termőhely jegyeit hordozó, a lehető legszebb borok készítését tűztük ki célul. A régi idők tudását az új idők kihívásainak megfelelően fogalmaztuk újjá, így természetes, környezetbarát megoldásokat alkalmazunk a szőlőben. A 1992 és 2004 között telepített, 100 hektáros, déli, dél-keleti tájolású, 7000 tőke/hektár sűrűségű ültetvényeinktől visszafogott mennyiséget (átlagos terhelés 40 hl/ha) és szép, érett termést várunk.

Szüretről szüretre a szőlő és az évjárat sajátosságait szem előtt tartva alakítjuk borkészítésünket, állandó „receptúránk” nincs. Nevelgetjük a szőlőt, mint a gyermeket, segítjük abban, hogy kiteljesedhessen. A szüretkor beérkező szőlő többszöri válogatáson megy keresztül. Az érlelés magyar és francia tölgyfából készült 225 literes hordókban, valamint 15 gyönyörű ászokhordóban történik. Fajtától és évjárattól függően a vörösborok 12-18 hónapot hordóban töltenek, majd minimum 3-4 hónapos palackos érlelés után kerülnek ki a pincéből.

CSAPATUNK

Hiszünk abban, hogy a borok minőségét döntően a szőlő határozza meg. Szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni, hiszen a házat is az alapoknál kezdjük építeni.

Hiszünk a természetben, egymásban és önmagunkban. Minden tudásunk és hitünk itt ölt testet. A kezdetektől fogva a lehetséges legjobb borok készítését tűztük ki célul. A Vylyan címkét viselő borok mögött tudásunk legjava a garancia, hiszen jól tudjuk, a bizalom nagyon nagy érték.

Hiszünk abban, hogy mindaz a törődés, szeretet és gondoskodás, amit „beleteszünk” a borba, az a bor fogyasztójánál is megjelenik. Bízunk abban, hogy aki borainkat (mértékkel) fogyasztja, ezáltal valahol jobb emberré válik.

Hiszünk a bor és a művészet összetartozásában. Belső szükségletből, a művészet iránti igényünkből szövődött a Vylyan életébe minden olyan érték, ami természetes, stílusos és hiteles. Emiatt hoztuk létre művészi címkepályázatunkat, a Művészi Hordó kiállítást, s az Ördögkatlan fesztivált is, melyek reményeink szerint borainkon túl további élményeket nyújtanak sokak számára.

Debreczeni Mónika, Birtokigazgató

Aktív szűrők