ZOMBORY PINCE KFT
Tokaj, Hegyalja u. 35, 3910
ELÉRHETŐSÉGÜNK:
Mobil: +36 20 489 1635
E-mail cím: info@zomborypince.com
PINCÉSZETÜNK:
Fenyves utca 28
3908 Rátka
Web: https://zomborypince.com/
A Zombory Pince szőlő területei a Tokaj-hegyalja borvidék Rátka melletti, Zemplén hegyek déli lejtőin fekszenek. Ezeken a vulkánikus eredetű riolittufa és lösz talajú dűlőkön a napos párás őszi napokon alakul ki az ideális mikroklíma, amely teszi lehetővé az érett szőlőfürtök aszúsodását.
Mád és Tállya közt fekszik Rátka, ahol a faluvégén, a Fenyves utca 28 alatt van a pincénk és feldolgozó üzemünk. Ez egy tipikusan környékbeli népi építészetű nyári konyhás parasztház, amelyet átalakítottunk az új funkciójának megfelelően. A hátsó kertben van a lejárat a szintén felújított és kibővített tufakőbe vájt pincébe.
A kommunizmus alkonyán édesapánk, Zombory István egyre gyakrabban kezdett el Argentínából Magyarországra utazni, azzal a céllal, hogy megtalálja elveszett rokonainkat és családunk gyökereit. Tudtunk a családi borászati hagyományainkról, de ezek a pécsi borvidékről származtak, ahol a legjobb magyar vörösborok készülnek.
Még a XVIII. században a Zombory családnak szőlőbirtokai voltak a Mecsekben, a dél-magyarországi hegyekben. Őfelsége, Mária Terézia osztrák császárné 1741-ben földeket és nemességet adott, amiért merészen részt vettek a törökök kiűzésében a középkori Szigetvár és Pécs városából. Ahogy a tokaji boraink címkéin látható címerünket, úgy első szőlőültetvényeinket is a császárné adományozta a családnak.
A Bor:
Amikor októberben a Bodrog folyó mocsarából feljön a köd a hegyekbe, akkor történik a csoda. A "Botritis cinerea" betakarja és elszárítja a szőlőt, így keletkezik a világhírű aszú. Ez olyan, mint a varázslat, és nem minden évben történik meg.
Ez a mi zászlós termékünk, és mivel ez egy tipikus magyar termék, egy "hungarikum", ezért a hagyományokhoz hűek maradunk, és szinte ugyanúgy készítjük, ahogyan Mátyás király idejében, mintegy hat évszázaddal ezelőtt készült. Az aszú ugyanis nem éppen a szó szoros értelmében vett bor. Ez egy "borkülönlegesség", a borkészítés egy sajátos módja, amelynek eredményeként egy olyan egyedi termék születik, amely a bornak nevezhető határán van. Az aszú tehát nem egy szőlőfajta, hanem egy eljárás. És ezért tartósítjuk.
Minden egyes borunkkal, amelyet mindig kis mennyiségben készítünk, igazán odafigyelünk arra, hogy mit kapjon minden egyes palackban, hogy bármilyen borról legyen is szó, csak a legjobbat nyújtsuk. Egy nagyon egyszerű okból: nem tudunk versenyezni a nagy nemzetközi pincészetekkel, amelyek hatalmas termékeket állítanak elő. Csak addig tudunk létezni, amíg képesek vagyunk kiemelkedő minőséget nyújtani. Éppen ezért soha nem fogunk Önnek 3, 4 vagy 5 puttonyos aszút eladni: tőlünk csak 6 puttonyost kaphat.
Süti tájékoztató