LAJVÉR BORHÁZ KFT

A BORÁSZAT TERVEZÉSÉNÉL LÉNYEGES SZEMPONT VOLT, HOGY TISZTELETBEN TARTSUK A TERMÉSZETI ADOTTSÁGOKAT ÉS ALKALMAZKODJUNK HOZZÁJUK, HOGY EZÁLTAL A BIRTOK MINÉL HARMONIKUSABBAN ILLESZKEDJEN A KÖRNYEZETBE.

A négy táblán kialakított harminc teraszos ültetvény tökéletesen idomul a Lajvér patak medréhez, ami különleges és természetes mikroklímát biztosít a birtoknak. Ez nem csak azt jelenti, hogy az alsó és a felső teraszok között egész évben több fokos hőmérsékletkülönbség van, hanem azt is, hogy változatos a talaj víztartalma. A völgy természetes szélcsatornaként szellőzteti át az ültetvények lombozatát és fürtjeit, segítve ezzel a környezettudatos szőlőművelést. Ez a változatosság teszi lehetővé, hogy mind a tizenkét szőlőfajtánk otthon érezze magát.

Az ultramodern, tiszta vonalú épület a kompromisszumoktól mentes feldolgozás koncepciója köré épült. Célunk az volt, hogy a tájba jól illeszkedő, építészetileg kiemelkedő épületet hozzunk létre, amelynek a jelentős része a föld alatt van. Az építés során az olyan természetes anyagok felhasználására törekedtünk, mint a fa, beton, kő, fém és üveg. A létesítmény minden szükséges funkciónak tökéletesen megfelel: egyszerre látogatóközpont, borbisztró, ipari épület, raktár és pince. A természetes borkészítés lényege a szőlő kíméletes feldolgozása, amely a modern gravitációs technológián alapul.

Tizenkét szőlőfajtát telepítettünk, mégsem készítünk mindegyikből önálló tételt. Bizonyos fajták számunkra kedvesebbek, ha nem önmagukban kerülnek palackba. Gyakran szokatlan, újszerű házasításokkal tudjuk a legjobban kifejezni azt, amit a szőlőtermesztésről és borkészítésről gondolunk.

48 DÍJ

A fajtaválasztáskor kizárólag a minőség volt a szempont. Minden egyes teraszra az annak adottságait legjobban hasznosító fajtákat telepítettük, ami páratlan változatosságot biztosít számunkra. Ez a sokszínűség teszi lehetővé, hogy hűvösebb évjáratban is kiemelkedő borokat készítsünk, és a forró évjáratokban rejlő potenciált is ki tudjuk használni. Ezt igazolja a Lajver borok által, az utóbbi öt évben elnyert 48 hazai és külföldi elismerés.

12 SZŐLŐFAJTA

Rajnai rizling | Olaszrizling | Chardonnay | Sauvignon blanc | Cserszegi fűszeres | Kadarka | Kékfrankos | Pinot noir | Merlot | Cabernet franc | Cabernet sauvignon | Syrah

Aktív szűrők