A 19. század második felében egy bizonyos Senior Don Andres Brugal Montaner nevű úriember Kubából egy gyönyörű tengerparti városba, a dominikai Puerto Plataba helyezte át székhelyét. A rumlepárlás titkait, a szakismeretet és a tapasztalatot még Kubában szerezte meg, saját cégét viszont már a Dominikai Köztársaságban indította el, amely egyúttal egy hosszú családi tradíció kezdetét is jelentette.
Andres Brugal munkafilozófiája inspirálta később az utódokat, hogy a gazdasági élet különböző területén is részt vegyenek tevékenységükkel, ezzel is segítve hazájuk fejlődését. Amellett, hogy számos, a legmagasabb minőséget képviselő rumot állítanak elő és forgalmaznak, ma már állattartással, növénytermesztéssel, állatorvoslással és gyógyszeripari termékek előállításával is foglalkoznak.
Az ital alapanyaga a cukornádmelasz, legalább 12 éves érlelési folyamat eredménye a karakteres íz (először ex-bourbon, majd ex-sherry hordókban). A Brugal 1888 a komplexitását az egyedi, kettős érlelési folyamatnak köszönheti. Az amerikai ex-bourbon hordóban töltött időnek köszönheti az ital jellegzetes édességét, illetve vaníliás és karamellás jegyeit. A tökéletes összhangot pedig, a spanyol ex-sherry tölgy hordókban töltött éveknek köszönheti az ital, amely szárazságát, citrusok és piros gyümölcsök kellemes harmóniáját teremti meg.