A 2021-ben 25 éves fennállását ünneplő borászatot Juhász Attila és testvére alapították 1996-ban. A családi borászat története egy pici, nagyjából másfél hektáros kertgazdaságból indult. Az első nagy ugrás a borászat életében 2002-ben volt, amikor közel 10 hektár új telepítésű terület fordult termőre, köztük olyan kiemelkedő dűlők is, mint a Paptag, valamint megépült a korszerű feldolgozó az egri Kőlyuktetőn található pincében. 2010 szintén kiemelkedő fontosságú év volt, ekkor jelent meg a piacon a Juhász Rosé, ami országos népszerűséget hozott a borászat számára. 2018-ban a borászat és a borok készítésének vezetését is átvette a második generáció Juhász Ádám személyében. Ugyanebben az évben adták át a pincészet új borászati központját is, amely az ország egyik legkorszerűbb technológiájával rendelkezik. Ma már közel 350 hektár szőlő gyümölcséből készülnek a Juhász Testvérek borai, melyek magas minőségükről, tiszta gyümölcsösségükről és összetéveszthetetlen fajtajellegükről ismerhetőek fel. Számos hazai és nemzetközi borverseny díjaival büszkélkedhetnek.
SZŐLŐÜLTETVÉNY
A 350 hektáros birtokunk az Egri Borvidéken helyezkedik el. A legfontosabb dűlőink Eger, Egerszalók, Egerszólát, Demjén, Nagytálya, Andornaktálya és Maklár határaiban találhatók. A telepített fajták között megtalálható kékszőlők a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Portugieser, Zweigelt, Blauburger és Merlot, melyek kitűnő alapot képeznek az Egri Bikavér készítéséhez. Fehérborokat a Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot gris és Leányka fajtákból állítunk elő. Az ültetvények között egyaránt találunk régi és új telepítéseket. Az új telepítéseknél a legkorszerűbb művelésmódokat alkalmazzuk. Ezen dűlőkben a termesztés az agrár környezetgazdálkodási program keretein belül történik. Az ültetvényekben ernyő-, illetve Guyot művelésmóddal dolgozunk. Két legfontosabb dűlőnk a mára már sokaknak ismerősen csengő Paptag (10 ha) és Gesztenyés (6 ha). Ezen két dűlő adja minden évben a pincészet csúcs vörösborait.
AZ EGRI BORVIDÉK
Az Egri Borvidék a 6040 hektár területű szőlőültetvényeivel, Magyarország északkeleti részén, a Bükk hegység nyugati lejtőin található, 120 km-re a fővárostól, Budapesttől. Az eredetvédelem szempontjából 2 körzetre válik szét: Egri és Debrői körzetre, mely magába foglalja Eger városát és még 19 kisebb települést. Ez a szülőföldje a kiváló, magas minőségű nemes boroknak, melyeknek a vörösesbarna agyag és vulkanikus kőzetű talaj rendkívül gazdag illatot, összetevőket kölcsönöz. A város és környéke híres történelmi borvidék, a helybéli lakosok 1000 évvel ezelőtt fogtak bele szőlőt termeszteni, kiváló borokat készíteni. A rendszerváltást követően az Egri Borvidék rendkívül gyors fejlődésen ment keresztül, a régi és új szőlőfajták legjobb dűlőkbe való újratelepítésen át a borvidék területe is jelentősen növekedett.
Juhászvin Kft.
3300 Eger, Kőlyuki Pincesor 35.
Titkárság, Értékesítés: +36 70 365 8239, +36 70 633 1825
Email: info@juhaszvin.hu
Süti tájékoztató