1 ajánlat
Ajánlatok
Leírás
Értékelések
Kérdések
Leírás

Cserszegi Fűszeres jellemzés

Ez a cserszegi fűszeres igazán friss és gyümölcsös kedves bor, illata citrusos jegyeket hordoz, ízében a roppanó szőlőszem üdesége köszön vissza a szánkban. Könnyed, száraz fehérbor. 11-12 °C-on fogyasztása salátákhoz, tésztákhoz, halas ételekhez javasolt.

Évjárat: 2020

Alkoholtartalom: : 12%

Ez a magyar keresztezésű szőlőfajta a pincészetünk legnagyobb területen termesztett fajtája. Több borcsaládunknak is tagja, s a legmagasabb minőségét és fajtajellegét a Frisch családban mutatja. Készítése során célunk az elsődleges aromák megőrzése volt. A pincészet termékei közül a legkeresettebb, legnépszerűbb fehér borfajta.

Illatában citrusos, a citrom, a grapefuit és a lime jelenik meg. Ízében markáns savak és ásványosság jellemzi.

Kiváló párosítás az arab vagy az indiai konyha fűszereivel. A magyar konyhában jól harmonizál sonkával, sajttal, vagy akár libamájjal, fehér húsos ételekhez, halakhoz és sajtokhoz is ajánljuk.

Díjak:

V. Országos Irsai Olivér Bor-és párlatverseny: arany
XXVI. Felső-Bácskai Borverseny: arany
XIX. Nemzetközi Vince-napi Borverseny: arany

Kategória:

Száraz minőségi fehérbor

A szőlő jellemzői

Bakonyi Károly a maga által nemesített Irsai Olivér és a piros tramini szőlők keresztezésével hozta létre ezt a finom bort adó hungarikum fajtát.

Fürtje közepes méretű, kúpos alakú, vállas, nem túlságosan tömött, bogyói aprónak nevezhetőek, gömbölyűek, az érés elején „húspiros” színűek, az érés végére borostyán színűre fakulnak. Lédús, vékony, szívós héjazatú szőlőfajta, tavasszal korán fakad, virágzik és korán is érik, szüretelésére általában szeptember közepe után kerül sor.

Megfelelően beérő termésének cukortartalma jellemzően meghaladja a 18 mustfokot, savtartalma átlagosan 8-10 g/l, aminek köszönhetően nem lágyul le. A belőle készült fehérbor muskotályos illatú, fűszeres zamatú, savtartalma harmonikus, és gazdag extrakt tartalmú.

Egy pohár bor az egyik legkedveltebb ital az ízletes ételek mellé. A fehérborokat  minden asztalnál élvezik, és nagy választékban készülnek. Értékelje és élvezze a Magyar borászatok kedvenc termékeit, de kóstolja őket tovább. Sokféleségük sokféle ízélményt kínál, minden árnyalat megmozgatja és újból meglepi az ízlelőbimbóit.

Az ideális ivási hőmérsékleti tartomány 6-14 Celsius-fok között van. A félszáraz és édes fehérek 6-10 fokosak legyenek, a friss és meglehetősen száraz fehérborokat 9-11 fokon fogyaszthatjuk. Az érett és testes borok 11-14 fokon adják ki ízűk és illatuk legjavát.

A fehérborok készítésének alapja a jó minőségű érett fehérszőlő. A szőlőszemekből kipréselt mustból, a bogyóhéjtól elkülönítve erjesztett ital. Megjelenésben a világos zöld, és sárga színtől az aranysárgáig terjedhet. A friss ropogósság jellemző a pincészet fehér palettájára, azért találhatunk nagytestű, magas alkoholtartalmú, száraz, félszáraz, de még édes termékeket is. A borász filozófiája is nagymértékben befolyásolja a késztermék tulajdonságait.

A borok többnyire szárazak, de sok édes és desszertbor (pld. Tokaji Aszú, jégbor, késői szüretelésű) is létezik. A maradék cukor meghatározó a bor íze szempontjából. A 9 g/l-nél nagyobb maradékcukrot tartalmazó borok a félszáraz borok közé tartoznak, 18 g/l-től édes borról beszélünk.

Jellemzően étkezés előtti aperitifként, desszertként és frissítő italként is kedvelt az étkezések közötti időszakokban. A fehérborok alkalmasak aromájuk és savasságuk miatt főzéshez, a húsfélék és egyéb ételek lágyítására is.

A Magyar sajátos fehér borfogyasztás egyik közkedvelt formája a fröccsként történő italozgatás, ki több, ki kevesebb szódával szereti. Azonban tisztán kortyolgatva élvezhetjük ki igazán ízeiket.

A Koch Borászat összes friss és ropogós, vagy nagy testű tekintélyes fehérbora megtalálható és rendelhető az online webshopban. Chardonnay, Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Bácska (Ister), Castellum (Pannonija) pezsgő, bioborok, kései szüretelésű, Sauvignon Blanc, Rajnai és Olaszrizling cuvée, stb. Mindegyik fehérborban más és más jegyeket fedezhetünk fel, ugyanabból a szőlőfajtából készült különböző tételeket kóstolhatunk. Ízüket befolyásolja a termőhely, az esetleges terméskorlátozás és a borkészítés stílusa is.

A Hajós-Bajai borvidék csodálatos pincesorai és szőlőtermesztési szempontból tökéletes klímája miatt tradíció itt a borászat. A talaj remek adottságai a fehér- és kékszőlők termesztésének is kedvez, és ebből fakadóan remek fehér superior bortípusok készülnek a borvidék teljes területén. A Borotai szőlőbirtok területein rezisztens szőlőfajták telepítésével jelentős mértékű bio szőlő termelés valósult meg.

Gyártó, Termelő:

Koch Borászat Kft.


H-6445 Borota, V.ker.5
Telefon: +3630 475 7174
E-mail: info@kochboraszat.hu
www.kochboraszat.hu

KOCH BORÁSZAT KFT
106467

Adatlap

Márka
Koch Borászat
Származási hely
Magyar termék
Vonalkód
5999505870421
Kapcsolódó termékek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
navigate_before navigate_next
Értékelések
0.00
verified
0 értékelés
0 igazolt vásárlás után
thumb_up_alt
0%
pozitív értékelés
Még nincsenek értékelések.
További termékek ebből a kategóriából
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
navigate_before navigate_next
Kérdések
0 kérdés
0 megválaszolva
Jelentkezz be kérdés feltételéhez
Még nincsenek kérdések.
Ajánlott termékek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
navigate_before navigate_next