Zöldes sárga színű, olajos mozgású Chardonnay bor. Illatában széna, vanília, körte, tökmag, krémesség. Ízében vajasság, teltség, fűszeresség. Némi fahéj és gyömbér teszi főúrivá a bor komplexitását. Hosszú lecsengésében csipetnyi ánizs és cherry.
Nem könnyű bor. Hozzáértőknek való. Prémium, testes száraz Chardonnay fehérbor .
Zöldes sárga színe, olajos mozgása sejteti, hogy nem kistestű fehérbor. Illatában széna, körte, vanília, tökmag, krémesség. Ízében vajasság, körte, alma, teltség és fűszeresség jellemzi. Némi fahéj és gyömbér teszi főúrivá a komplexitását. Hosszú lecsengésében csipetnyi ánizs és cherry jelentkezik. Nem könnyű testű bor, hozzáértőknek való!
Chardonnay kóstolási jegyzet:
"Halvány megjelenésű, enyhén citromsárga színű fiatal és friss száraz Chardonnay.
Egy francia szőlőfajta izgalmas értelmezése a Hajós-bajai borvidékről. A francia Chardonnay-k hűvösségével szemben egy egzotikusabb és érettebb gyümölcsöket és mézet felsorakoztató bor, több éves fejlődési lehetőséggel.
Illatban bodza, körte, édes alma, vágott fű és csonthéjas gyümölcsök jelennek meg, némi hordóra utaló fás-fűszeres jeggyel.
Kóstolva egy intenzív sav tölti be a szánkat, ami mellé viszont egy jelentős test társul. Citrom, citromhús, alma, méz, vaj, krém egészíti ki az illat gyümölcsösségét.
Egyedülállóan harmonikus, amit a tökéletes sav-alkohol egyensúlynak köszönhetünk.
Vegetáriánus fogások, zöld saláták mellé nagyon jól működik, de a legboldogabbá egy sült kecskesajt rukkola ágyon teszi a bort."
Evans Victoria, 2020-as magyar sommelier bajnok
Évjárat: 2020Alkoholtartalom: : 13%
Díjak:
Magyarország 2021 Legjobb Újbora Borverseny - ezüst-érem
Egy pohár bor az egyik legkedveltebb ital az ízletes ételek mellé. A fehérborokat minden asztalnál élvezik, és nagy választékban készülnek. Értékelje és élvezze a Magyar borászatok kedvenc termékeit, de kóstolja őket tovább. Sokféleségük sokféle ízélményt kínál, minden árnyalat megmozgatja és újból meglepi az ízlelőbimbóit.
Az ideális ivási hőmérsékleti tartomány 6-14 Celsius-fok között van. A félszáraz és édes fehérek 6-10 fokosak legyenek, a friss és meglehetősen száraz fehérborokat 9-11 fokon fogyaszthatjuk. Az érett és testes borok 11-14 fokon adják ki ízűk és illatuk legjavát.
A fehérborok készítésének alapja a jó minőségű érett fehérszőlő. A szőlőszemekből kipréselt mustból, a bogyóhéjtól elkülönítve erjesztett ital. Megjelenésben a világos zöld, és sárga színtől az aranysárgáig terjedhet. A friss ropogósság jellemző a pincészet fehér palettájára, azért találhatunk nagytestű, magas alkoholtartalmú, száraz, félszáraz, de még édes termékeket is. A borász filozófiája is nagymértékben befolyásolja a késztermék tulajdonságait.
A borok többnyire szárazak, de sok édes és desszertbor (pld. Tokaji Aszú, jégbor, késői szüretelésű) is létezik. A maradék cukor meghatározó a bor íze szempontjából. A 9 g/l-nél nagyobb maradékcukrot tartalmazó borok a félszáraz borok közé tartoznak, 18 g/l-től édes borról beszélünk.
Jellemzően étkezés előtti aperitifként, desszertként és frissítő italként is kedvelt az étkezések közötti időszakokban. A fehérborok alkalmasak aromájuk és savasságuk miatt főzéshez, a húsfélék és egyéb ételek lágyítására is.
A Magyar sajátos fehér borfogyasztás egyik közkedvelt formája a fröccsként történő italozgatás, ki több, ki kevesebb szódával szereti. Azonban tisztán kortyolgatva élvezhetjük ki igazán ízeiket.
A Koch Borászat összes friss és ropogós, vagy nagy testű tekintélyes fehérbora megtalálható és rendelhető az online webshopban. Chardonnay, Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Bácska (Ister), Castellum (Pannonija) pezsgő, bioborok, kései szüretelésű, Sauvignon Blanc, Rajnai és Olaszrizling cuvée, stb. Mindegyik fehérborban más és más jegyeket fedezhetünk fel, ugyanabból a szőlőfajtából készült különböző tételeket kóstolhatunk. Ízüket befolyásolja a termőhely, az esetleges terméskorlátozás és a borkészítés stílusa is.
A Hajós-Bajai borvidék csodálatos pincesorai és szőlőtermesztési szempontból tökéletes klímája miatt tradíció itt a borászat. A talaj remek adottságai a fehér- és kékszőlők termesztésének is kedvez, és ebből fakadóan remek fehér superior bortípusok készülnek a borvidék teljes területén. A Borotai szőlőbirtok területein rezisztens szőlőfajták telepítésével jelentős mértékű bio szőlő termelés valósult meg.
Gyártó, Termelő:
Koch Borászat Kft.
H-6445 Borota, V.ker.5
Telefon: +3630 475 7174
E-mail: info@kochboraszat.hu
www.kochboraszat.hu
Adatlap
- Márka
- Koch Borászat
- Ital Fajta
- Chardonnay
- Származási hely
- Magyar termék
- Vonalkód
- 5999505870438