Kézi szüretelésű szőlőből készített, eper színű, egyedi, finoman édes szőlő illattal, jellegzetes fűszeres zamatanyagokkal rendelkező, elragadó száraz rozé bor.
Nem kimondottan szokásos rozé, ez a bor egy meglehetősen izgalmas tétel. a Néró csemegeszőlőt az 1960-as években nemesítette Csizmazia József és Bereznai László, és csak 1993 óta államilag elismert fajta.
Nagyon finom ízletes csemegeszőlő, azonban szokatlanul magas cukorfokkal szüretelhető. Bora kis mennyiségben gyógy-, és gyulladáscsökkentő hatású.
Összegezve kiegyensúlyozott, üdítően markáns, de minden évjáratban behízelgő zamatosságú rosé készül ebből a fajta szőlőből borászatunkban.
Évjárat: 2021Alkoholtartalom: : 12,5%
Díjak:
14. Le Mondial du Rosé világverseny 2017:
Koch Csaba 2016-os Néró rosé aranyérem
Magyarország 2021 Legjobb Újbora Borverseny - Nagyarany (Rosé kategória győztes és egyben Magyarország legjobb újbora!)
XXII. Miklós Napi Országos Rosé Borverseny - Aranyérem
2022 Vinalies Mondial du Rosé - ezüstérem
Kategória:
Néró Rozé 2021 bor kóstolási jegyzet:
"Kevésbé ismert és elismert szőlőfajtából a legjobb rozé az általam eddig kóstolt összes friss rozé közül. A rozék többsége egy ízvilágot képvisel, ahol a magasabb savak és joghurtos jegyet dominálnak. Ez a bor viszont jóval több egy egyszerű rozé bornál.
Ez a Duna-Tisza közi Néro rozé elképesztő pink szint és olyan intenzív gyümölcsösséget képvisel, amit ritkán van szerencséje a fogyasztónak kóstolni.
Mély pink szín és kiemelkedően intenzív földi eper illat az első benyomás a borról, amely élmény kóstolva nagyon sok izgalmat tartogat számunkra.
Szamócás és szedres íz, közepes sav és hangsúlyos test jellemzi egy krémes érzettel a kóstolás első pillanatától az utolsóig.
A mély szín és gazdag ízkép miatt ez a bor fiatalon is remek, de biztosan tartogat 1-2 éves potenciált magában.
Eper krémleves társaként és egy epres túrógombóc mellett tud igazán kiteljesedni."
Evans Victoria, 2020-as magyar sommelier bajnok
Rozé:
Rozé borokat, mint a világ minden más borvidékén a Koch Borászatban is többféleképpen készítjük.
Amikor a kékszőlő beltartalma, a színezőanyag koncentrációja magas, akkor a szőlőből kipréselt must már tartalmaz akkora mennyiségű színanyagot, hogy a fehérborokhoz hasonlóan kerül erjesztésre, például a Frisch cuvée selection esetében így történik.
Az elterjedtebb módszer, a megrövidített vörösbor erjesztés. A lezúzott szőlőt 6–72 órán keresztül áztatjuk a mustban a tannin kioldása érdekében, úgynevezett macerálásos eljárással. Ezt követően a levet a héjtól elkülönítve erjesztjük.
Sokan a nyár italának tartják. A könnyed testesség, a lendületes savak, és gyümölcsös aromáik miatt valóban illenek is ehhez az évszakhoz.
Rosé fröccs fajták:
A rosé behűtve fröccsként tökéletes frissítő, a nyár ételeinek ízéhez is szépen passzol, de önmagában is remek ital.
A palackok hátsó címkéin élő borhőmérő található! Ezen tételek fogyasztása 11-12 °C-on ideális.
Kisfröccs – egy deci rosé, egy deci szódával,
nagyfröccs – két deci rozé, egy deci szóda,
hosszúlépés – egy deci rosé, két deci szóda,
házmester – három deci rozé, két deci szóda hozzáadásával készül.
A színüket befolyásolja a szőlőfajta, a termőhely adottsága, és természetesen a feldolgozás folyamata is. Lilás-kékes halványrózsaszíntől a közepesen intenzív lazac- vagy narancsos halvány pirosig változhat.
Gyártó, Termelő:
Koch Borászat Kft.
H-6445 Borota, V.ker.5
Telefon: +3630 475 7174
E-mail: info@kochboraszat.hu
www.kochboraszat.hu
Adatlap
- Márka
- Koch Borászat
- Származási hely
- Magyar termék
- Vonalkód
- 5999505870445