Koch Sauvignon Blanc Prémium
Száraz Fehérbor
Hajós-Bajai Sauvignon Blanc
A Sauvignon Blanc fajta jellegzetességét magában hordozó könnyed, reduktív prémium fehérbor.
Vágott fű, zöldalma és citrosoktól hemzsegő illat mellett, karakteres savszerkezettel rendelkezik.
Fogyasztását 10-12 °C-on könnyed saláták, halak mellé ajánljuk.
A szőlőfajta eredetileg a Loire völgyéből vagy a francia Bordeaux borvidékekről származik, és egyike a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb fehérbor szőlőfajtáinak. A neve "sauvignon" francia eredetű, és a vadon termő szőlőtípust jelentheti, mivel a szőlő széles körben megtalálható volt a vadonban. A Blanc pedig a fajta fehér borszínére utal. Érdekesség, hogy genetikailag a Traminihez áll a legközelebb, de a Cabernet Franc-nal történő kereszteződéséből jött létre a Cabernet Sauvignon szőlőfajta.
Magyarországon is termesztik és a fajta fogyasztása az utóbbi években növekedett. A borvidékek közül a Balaton, Villány, Hajós-Baja, Kunság, Tokaji, Felső-Pannon, Pannonhalmi és Szekszárd térségekben található szőlőültetvényeken termesztik ezt a fajtát. A magyarországi termőhelyek különböző éghajlati és talajadottságokkal rendelkeznek, így a Sauvignon Blanc borok is változatos stílusokban és karakterekben jelennek meg.
A Sauvignon Blanc bora általában élénk savakkal, citrusos aromákkal, zöldfűszerekkel és gyümölcsös jegyekkel rendelkezik. Az illat és ízprofilja lehet jellegzetesen zöldpaprikás, citrusos, körte, vagy akár érett sárgadinnyés is. A bor frissessége és könnyedsége miatt széles fogyasztói körrel rendelkeznek.
Az ételekhez való párosítás terén jól működik olyan könnyű és friss ételekkel, mint például a tenger gyümölcsei, kagylók, rákok, friss zöldségek, saláták, és fehér húsok. A sauvignon blanc borokat gyakran ajánlják spárgához, mivel azok élénk savai jól kiegészítik a spárga jellegzetes ízét. Emellett kiválóan párosíthatóak friss sajtokkal, például kecskesajttal is.
Fontos megjegyezni, hogy stílusa és ízvilága nagyban függ a termőhelytől, az adott évjárattól, és a borászati technikáktól. Ezért érdemes kipróbálni különböző borvidékekről és borászatoktól származó magyar Sauvignon Blanc borokat, hogy felfedezze a különféle ízjegyeket és karaktereket.
Gyártó, Termelő:
Koch Borászat Kft.
H-6445 Borota, V.ker.5
Telefon: +3630 475 7174
E-mail: info@kochboraszat.hu
www.kochboraszat.hu
Adatlap
- Márka
- Koch Borászat
- Ital Fajta
- Sauvignon Blanc
- Származási hely
- Magyar termék
- Vonalkód
- 5999505870483